Разраснете Вашия бизнес


Разраснете Вашия бизнес

 • декември 1st, 2011

  един поучителен разказ

  Нетрадиционна рекламаСпомням си нощта, когато моят приятел Джери ми се обади в пристъп на паника, питайки дали аз и моят съквартирант ще отидем в ателието му, за да гладим нощници. Джери, наскоро завършил Колеж по модни технологии, показал няколко мостри на потенциален купувач от голяма верига магазини. Купувачът бил така запленен от нощниците, че поръчал 500 боря и очаквал доставката до пет дни. За съжаление Джери имал материали само за 50. Въпреки това, той се съгласил на уговорката от опасение, че никой друг не би закупил този дизайн.

  Джери изпразнил банковата си сметка за закупуване на допълнителни материали и платове за облеклата. След това призовал всичките си приятели, молел и подкупвал бившите си съученици, да му помогнат с кроенето и шиенето на нощниците. Накрая се обадил на хора като мен, които не различават макара от вретено, да гладят и сгъват закърпените неща. След няколко безсънни нощи, Джери изпълнил задължението си, изпитал неговите приятели и научил важен урок. Не обещавай повече, отколкото можеш да дадеш.

  Бързото разрастване на бизнеса е прекалено опасно. Ако Ви липсва капитал, работна ръка, време или други ресурси, за да доставите необходимото количество продукт навреме, или ще плащате неустойка, или ще загубите доверието на клиента, ако не и двете. Вземете предпазни мерки срещу бърз растеж. Нека рекламата Ви  расте пропорционално на Вашата база служители, производствен капацитет, управление на качеството и финансирането.

  Знаем, че е от съществено значение да изграждаш компанията върху солидна основа. Въпреки че разрастването на операциите и увеличаването на продуктите е изкушаващо, важно е да се влагат пари обратно в компанията и да тя остане печеливша. Твърде високите изисквания в една малка фирма може да доведат до рязък спад. Стартиращите предприятия често оперират с минимален бюджет и съкратен персонал. Когато този персонал изтънее, претоварва се от работа или спазва изключително кратки срокове, преценката на хората се понижава и сцената е отворена за грешки и лоши решения. След настъпването на преумората, със сигурност ще последват апатия и небрежност.

  Претоварените предприемачи трябва да се научат да делегират отговорност, използвайки, ако е необходимо, временна помощ. Полезно е също да се търси наставник: някой, който е оцелял през подобни сътресения от разрастване на бизнеса и може да предложи добри съвети.

  Нетрадиционна рекламаПреди да изразходвате ресурси и средства за растеж, вижте какво можете да постигнете без да се правят сериозни промени. Например, вместо да се местите в по-голям офис, вижте дали не можете да организирате настоящото пространство по-ефективно. Ако много нови клиенти искат вниманието Ви, бъдете избирателни. По-добре е да правите бизнес, отколкото да вършите посредствена работа. Също така, отхвърлете „лошите“ си клиенти – тези, които не плащат навреме или затрудняват работата Ви без причина. Редуцирайте пазара и поддържайте нисък профил, докато не сте готови да разширите операциите. Помислете дали да не искате от клиентите си депозит, който покрива 50% от производствените разходи. Вашият паричен поток ще се увеличи и нелоялните клиенти ще се оттегля.

  За финал – стара максима, която един умен маркетинг експерт ми каза някога: „Обещавай само толкова, колкото можеш да произведеш и предоставяй повече, отколкото си обещал и винаги ще имаш доволни клиенти.“