3 въпроса, които мениджърите си задават


3 въпроса, които мениджърите си задават

 • октомври 16th, 2012

  Нетрадиционна реклама„Резюмето е необходимо зло.“ – заявява във видеоматериал известен кариерен коуч. Отдел Човешки ресурси няма да са доволни от това твърдение, но то е истина. Нека анализираме защо това е един от най-добрите съвети за търсене на работа, който бихте могли да получите. В края на краищата, твърде много търсещи работа хора прекарват цялото си време в оправяне и полиране на автобиография, която да представят в процеса на кандидатстване.

  В едно проучване, направено от Менпауър, 40% от заетите работните места всъщност идват от създадени контакти. Само 16% са от обяви за работа.  Креативността и индивидуалността са най-много уважавани и ценени в процеса на търсене на работа.

  Има три основни въпроса, на които всеки мениджър отговаря, преди да вземе решение дали да ви наеме на работа или не. Те са:

  1. Харесвам ли Ви?
  2. Какво Ви мотивира?
  3. Можете ли да свършите работата?

  Първите два са личностни въпроси. Последният е стоков въпрос. Помислете, почти всеки, който кандидатства за тази работа, също може да я върши, но с какво се отличавате Вие?!

  ФАКТ: Личността надделява всеки път!

  Като се има предвид колко конкурентен е пазарът на труда, трябва да предположите, че има някой по-квалифициран, по-образован и по-опитен от Вас.

  Хората вземат емоционални решения. И хората в Човешки ресурси не са по-различни. Спомнете си последното решение за покупка, което сте направили. Може би сте търсили нова зърнена закуска в магазина.  Гледате цветовете на опаковката. Прави ви впечатление дали понижава холестерола ви, дали е достатъчно сладка. Намирате нещо, което ви харесва и ви кара да се чувствате добре. И купувате.

  Същият мисловен процес минава през ума на наемащия ви на работа мениджър.

  Личностен въпрос № 1: Харесвам ли Ви?

  Може ли този мениджър да работи до вас, като съсед, 8 часа на ден, 5 дни в седмицата? Ако няма искра, химия, нито преди, нито по време на интервюто, можете да се отпишете.

  Наистина няма какво повече да се направи. Всеки кандидат казва: „Пасвам идеално за тази работа“ и има резюме, с което да го подкрепи. Но в края на деня, единственото нещо, което наистина има значение е дали Ви харесват или не.

  А най-добрият начин да накарате някой да Ви харесва, е да изразите себе си. Искрено. Бързо. Стратегически.

  Социалната среда позволява това да се случи. Когато ви проучват, (да, „когато“), когато гледат профила ви в LinkedIn, ще успеят ли да разберат кой сте. Вашата история?

  „Харесвам ли Ви?“ е възможно най-важният въпрос, на който да отговорите за наемащия на работа мениджър, и колкото по-бързо го направите, толкова по-добре.

  Отделете малко време да разберете каква наистина е Вашата запазена марка и как тя се отнася към нуждите на потенциалните компании.

  Личностен въпрос № 2: Какво Ви мотивира?

  Пословичен въпрос за намаляване на риска. Най-големият риск на мениджъра е наемането на грешния човек. А „грешен“ означава някой, който не е това, което изглежда на хартия. Тези хора губят важна информация. Те са мързеливи. Те струват на компанията хиляди долари /в пропуснати ползи/.

  Но, ако сте мотивирани, Вие сте правилен човек. Вие сте последователен и не се променяте във времето. В почивните дни четете за Вашата индустрия или сфера на работа. Предоставяте актуална информация с радост и страст. С една дума, Вие сте надежден и се поема нисък риск при наемането Ви на работа.

  Отговорете на въпроса за Вашата мотивация и ще удвоите шансовете си да бъдете наети. Сериозно. Просто попитайте някой наемащ мениджър!

  И един от най-добрите начини да обобщите какво Ви мотивира е да имате блог. Дори най-простият блог, пълен с публикации за Вашата гледна точка, идеи, мнения. Колкото по-скоро направите свой блог, толкова по-добре.

  Ако не обичате да пишете, тогава второто най-добро нещо, което можете да направите, е да сложите списък с прочетените тематични книги в профила си в LinkedIn. Това също ще докаже, че сте мотивирани (… да прочетете съответните книги за сектора).