Новини, личности, събития и грабващи рекламни кампании от света на рекламата


Новини от Рекламния Свят

Новини, личности, събития и грабващи рекламни кампаниии от света на рекламата

 • 3 въпроса, които мениджърите си задават

  октомври 16th, 2012  

  Нетрадиционна реклама„Резюмето е необходимо зло.“ – заявява във видеоматериал известен кариерен коуч. Отдел Човешки ресурси няма да са доволни от това твърдение, но то е истина. Нека анализираме защо това е един от най-добрите съвети за търсене на работа, който бихте могли да получите. В края на краищата, твърде много търсещи работа хора прекарват цялото си време в оправяне и полиране на автобиография, която да представят в процеса на кандидатстване.

  В едно проучване, направено от Менпауър, 40% от заетите работните места всъщност идват от създадени контакти. Само 16% са от обяви за работа.  Креативността и индивидуалността са най-много уважавани и ценени в процеса на търсене на работа.

  Има три основни въпроса, на които всеки мениджър отговаря, преди да вземе решение дали да ви наеме на работа или не. Те са:

  1. Харесвам ли Ви?
  2. Какво Ви мотивира?
  3. Можете ли да свършите работата?

  Първите два са личностни въпроси. Последният е стоков въпрос. Помислете, почти всеки, който кандидатства за тази работа, също може да я върши, но с какво се отличавате Вие?!

  ФАКТ: Личността надделява всеки път!

  Като се има предвид колко конкурентен е пазарът на труда, трябва да предположите, че има някой по-квалифициран, по-образован и по-опитен от Вас.

  Хората вземат емоционални решения. И хората в Човешки ресурси не са по-различни. Спомнете си последното решение за покупка, което сте направили. Може би сте търсили нова зърнена закуска в магазина.  Гледате цветовете на опаковката. Прави ви впечатление дали понижава холестерола ви, дали е достатъчно сладка. Намирате нещо, което ви харесва и ви кара да се чувствате добре. И купувате.

  Същият мисловен процес минава през ума на наемащия ви на работа мениджър.

  Личностен въпрос № 1: Харесвам ли Ви?

  Може ли този мениджър да работи до вас, като съсед, 8 часа на ден, 5 дни в седмицата? Ако няма искра, химия, нито преди, нито по време на интервюто, можете да се отпишете.

  Наистина няма какво повече да се направи. Всеки кандидат казва: „Пасвам идеално за тази работа“ и има резюме, с което да го подкрепи. Но в края на деня, единственото нещо, което наистина има значение е дали Ви харесват или не.

  А най-добрият начин да накарате някой да Ви харесва, е да изразите себе си. Искрено. Бързо. Стратегически.

  Социалната среда позволява това да се случи. Когато ви проучват, (да, „когато“), когато гледат профила ви в LinkedIn, ще успеят ли да разберат кой сте. Вашата история?

  „Харесвам ли Ви?“ е възможно най-важният въпрос, на който да отговорите за наемащия на работа мениджър, и колкото по-бързо го направите, толкова по-добре.

  Отделете малко време да разберете каква наистина е Вашата запазена марка и как тя се отнася към нуждите на потенциалните компании.

  Личностен въпрос № 2: Какво Ви мотивира?

  Пословичен въпрос за намаляване на риска. Най-големият риск на мениджъра е наемането на грешния човек. А „грешен“ означава някой, който не е това, което изглежда на хартия. Тези хора губят важна информация. Те са мързеливи. Те струват на компанията хиляди долари /в пропуснати ползи/.

  Но, ако сте мотивирани, Вие сте правилен човек. Вие сте последователен и не се променяте във времето. В почивните дни четете за Вашата индустрия или сфера на работа. Предоставяте актуална информация с радост и страст. С една дума, Вие сте надежден и се поема нисък риск при наемането Ви на работа.

  Отговорете на въпроса за Вашата мотивация и ще удвоите шансовете си да бъдете наети. Сериозно. Просто попитайте някой наемащ мениджър!

  И един от най-добрите начини да обобщите какво Ви мотивира е да имате блог. Дори най-простият блог, пълен с публикации за Вашата гледна точка, идеи, мнения. Колкото по-скоро направите свой блог, толкова по-добре.

  Ако не обичате да пишете, тогава второто най-добро нещо, което можете да направите, е да сложите списък с прочетените тематични книги в профила си в LinkedIn. Това също ще докаже, че сте мотивирани (… да прочетете съответните книги за сектора).

 • Клиенти от ада: Изчезващият клиент

  юни 4th, 2012  

  Тази серия публикации ще ни помогне да се учим един от друг от грешките и успехите си, когато става въпрос за справяне с трудни клиенти. Имената на клиентите, а често и професиите, са променени за защита на невинните, виновните и глупави. Наслаждавайте се!

  Историята

  Нетрадиционна рекламаВ ранните ми дни като графичен дизайнер работих с клиент, който срещнах в група за работа с компютърни системи. Виждахме се почти всяка седмица, когато групата се събираше и се разбирахме доста добре. Един ден тя се приближи до мен и каза, че иска да обнови имиджа на бизнеса си с лого (към момента нямаше такова) и ново име, както и да актуализира всички маркетингови материали, така че да отразят тези промени. Бях развълнуван; доста голям проект от клиент, с който се разбирах добре. Какво по-хубаво от това?!

  На първата ни среща годеникът й дойде с нея. Бързо стана ясно, че именно той беше този, който я бе убедил, че, за да изгради бизнеса си, е време за подобрения. С него също успяхме да се сработим и той бе развълнуван от идеите, които обсъждахме, така че всичко изглеждаше добре. Бюджетът бе одобрен и депозитът внесен. Беше време да се движим напред.

  Първата стъпка беше да измислим (много необходимото) ново име и слоган. Минахме през процес на брейнсторминг, проучване стойността на марката, както и всички обичайни бранд упражнения. Бяха предложени имена и финални фрази за рекламите и в крайна сметка тя реши да се придържа към съществуващото име и слоган (които бе разбрала, че не й служат добре). Това беше разочароващо, защото сегашното име и слоган не съобщаваха нищо за бизнеса й (дори оставяха аудиторията да се чуди какво действително прави той).

  Въпреки това се преместихме на логото. Този процес мина относително гладко, с изключение на нейното непоявяване на няколко уговорени срещи. Окончателният дизайн на логото бе одобрен и дойде време за маркетинг материалите. В продължение на няколко месеца (включително още няколко пропуснати срещи), бяха одобрени визитните картички и шаблон за уебсайта. Сайтът бе сглобен и чакаше съдържанието си, а визитните картички бяха отпечатани и никой не бе дошъл да ги вземе.

  В този момент клиентът изчезна и проектът спря внезапно. Телефонните обаждания и имейли останаха без отговор, а компютърната група бе разпусната. Депозитът бе отдавна използван и не бяха правени допълнителни плащания. Грешка е да си помислиш, че добра лична връзка ще се превърне в добра връзка с клиент.

  В крайна сметка отне около година да ми плати (макар че, удивително, в крайна сметка тя плати!). Сайтът стоя недовършен докато не изтече домейнът, а визитните картички никога не влезнаха в употреба, защото до времето, когато тя в крайна сметка ги взе, вече бе променила своя имейл адрес.

  Какво можем да научим

  Имаше няколко предупредителни знака, че този проектът ще свърши зле. Преди всичко не клиентката бе мотивирана за проекта, а годеникът й. Това не бе приоритет за нея; бе просто нещо, което й беше казано, че трябва да направи. Това доведе до това тя да пропуска планирани срещи и да не следва нейните отговорности към проекта.

  Вторият червен флаг бе, когато тя реши да не променя името на фирмата си, въпреки признанието, че настоящото не работеше изобщо в нейна полза. Стана ясно, че сърцето й не стои зад проекта.

  Очевидно щях да съм по-добре, ако бях обърнал внимание на тези признаци и се бях оправил с тях, преди да са проблем, но имаше и няколко други начина, с които можех да подобря развоя на събитията. Например не трябваше да оставям фактът, че сме приятели да засяга практиката ми за разплащане и фактуриране. Дори само това би помогнало да предотврати излизането извън контрол на проекта.

  Друго нещо е ако бях взел под внимание нейното отсъствие от срещи и липсата на участие в проекта. В края на краищата тя бе удовлетворена от работата, но никога не стигна до това да я използва. Навременното справяне с нейната липса на ентусиазъм за проекта можеше да й спести много пари, а на мен много стрес и пропиляно време във волни пожертвования.

 • Свети Валентин маркетинг

  февруари 13th, 2012  

  Нетрадиционна рекламаМаркетолозите обичат деня на любовта, защото е добра възможност за осъществяване на продажби и ангажиране на повече клиенти. Въпреки това не е лесно да разберете какъв вид промоция да направите и как да я планирате. Затова предлагаме на Вашето внимание съвети и трикове за вдъхновение.

  Постъпления на парични средства

  Идеята е ясна: Заслужава си да направите промоция на Свети Валентин, защото мъжете изразходват много пари на този празник. На 14-ти февруари хората харчат не само за значимите други, но също така за домашните си любимци, за съученици и колеги. Затова продукти и услуги на малка стойност имат значително предимство!

  Не особено популярните марки също може да се опитат да направят промоция на Свети Валентин. Търговец на прозорци и врати, обаче, определено трябва да се потруди доста, докато измисли лозунга си. „По-добрите прозорци запазват звука на живота вътре в апартамента!“ – Какво ще кажете за този? Достатъчно секси ли е, за да привлече вниманието?

  8 съвета, които са ефективни за всеки бизнес

  - Разширете повода, започнете Вашата промоция в началото на февруари!

  - Направете благотворително дарение и говорете за него.

  - Направете специална оферта като: „Доведете някого, когото обичате и той/тя ще получи 50% отстъпка“.

  - Подарете малки подаръчета на клиентите си.

  - Давайте червена роза за всяка покупка над 30 лв.

  - Предоставете безплатно опаковане на подаръците в червено.

  - Използвайте Facebook реклами, можете да таргетирате според статуса семейно положение.

  - Не забравяйте да отправите предложение и към необвързаните хора на този ден.Нетрадиционна реклама

 • Клиенти от ада: Г-н Винаги прав

  февруари 7th, 2012  

  Нетрадиционна рекламаТази серия публикации ще ни помогне да се поучим един от друг от грешките и успехите си, когато става въпрос за справяне с трудни клиенти. Имената на клиентите, а често и професиите, са променени за защита на невинните, виновните и глупавите. Наслаждавайте се!

  Историята

  Работех за малка творческа агенция, която имаше дългогодишен клиент, който ще наречем Г-н Винаги прав. Г-н Винаги прав е клиент на агенцията дълго преди аз да се появя и имаше репутацията на един от тези хора, които, без значение какво наистина се е случило, винаги приписват заслугите за успехите на себе си, а вината за неуспехите на някой друг.

  Г-н Винаги прав имаше бизнес за изграждане на оборудвани каравани по поръчка. Неговите продукти не бяха от евтините и той ги продаваше по целия свят, разчитайки на рекламите по интернет и в списанията, за да доведат клиенти, а на персонала си по продажбите, за да сключи сделка. Това, както можете да се досетите, е донякъде сезонен бизнес, защото по-малко хора искат да купят каравани през зимата, отколкото през лятото. Въпреки този очевиден факт, Г-н Винаги прав всеки път беше крайно изненадан, когато продажбите започнеха да намаляват през есента. О, а по-забавният факт за Г-н Винаги прав: той си въобразяваше, че е дизайнер.

  Една година бях натоварен със задачата да проектирам нов темплейт за сайта на кемпер компанията на Г-н Винаги прав. Беше началото на есента, когато минахме през процеса на проектиране, който включваше много позьорство от негова страна, но в крайна сметка доведе до дизайн, който удовлетворяваше него и бизнес партньора му. Случи се така, че в момента, в който пуснахме новия сайт, глобалната икономика влезе в доста значителен спад, а затишието на продажбите през зимата бе дори по-дълбоко от обикновеното.

  Беше мрачна зима за магазина на Г-н Винаги прав и до времето, когато дойде пролетта, той бе решил, че отново иска редизайн на сайта, но този път щеше да го направи сам. Повторният редизайн (който се състоеше най-вече в няколко цветни промени и смяната на целия шрифт на Times – любимият на Г-н Винаги прав) бе пуснат в началото на пролетта, точно в момента, в който техните продажби обикновено се връщат в нормата си. Оказа се, че и икономиката също започна да се подобрява.

  Няколко месеца по-късно Г-н Винаги прав (които, както си спомняте, забравя за сезонните колебания на неговата дейност) дойде в нашия офис и съобщи, че пролетните продажби на каравани са много по-високи от тези през зимата. „Ще видите!“, каза той напълно сериозно, „Моят дизайн продава много по-добре от Вашия. Дори не знам за какво ви плащам!“.

  Какво можем да научим

  Трудно е да се работи с клиенти като Г-н Винаги прав. Освен емоционалните последици от поемане на цялата вина и не получаване на нито един кредит за свършената дейност, работата за клиенти като този е минно поле, защото, както показва историята, често можете да бъдете обвинени за неща, върху които нямате никакъв контрол. Някои биха избрали изобщо да не работят с такъв клиент, но той харчеше много пари при нас, и в този случай (като служител) не можех да направя такъв избор.

  Това, което можех да направя по-добре е да забележа предсказуемия капан, който стоеше пред мен. Не можех да предскажа икономическата криза, но трябваше да предвидя, че той ще обвини новия сайт за сезонния спад на продажбите си. Ако можех да се върна назад във времето, щях да се опитам да убедя Г-н Винаги прав да изчака до пролетта, за да стартира новия уеб сайт.

  Вие как бихте постъпили с такъв клиент или в сходна ситуация? Имали ли сте подобно преживяване?

 • Дайте воля на творчеството си

  декември 12th, 2011  

  Нетрадиционна рекламаПовечето хора мислят за творческото начало като за нещо, с което сме родени – като широки рамена или къдрава коса. В действителност, творчество е дарба, която трябва да се поощрява и развива. Много от Вас са били с богато въображение като деца, но са станали доста по-консервативни като възрастни. Чрез поддържането на връзката с детето в себе си, можете да пробудите чувството си за приключения и да бъдете по-креативни.

  Един от най-иновативните хора, които познавам е художник. Тайната на неговия успех е, че той е голямо дете. Не ме разбирайте погрешно. Аз му помогнах да духне свещичките върху тортата на 35-тия му рожден ден и съм го виждал на срещи с изпълнителни директори. Това, което го отличава от конкуренцията, е способността му да запази детето в него живо и игриво. Той се забавлява с новия си IPhone също толкова, колкото преди 25 години с неговия скицник.

  Има тънка разлика между това да запазиш детето в себе си и да се държиш детински. Внезапното избухване със сигурност няма да увеличи въображението Ви. Ето няколко техники, които ще отприщят креативността Ви.

  1) Научете се отново да играете

  Някога случвало ли Ви се е да вземете ножица и флумастри и да превърнете картонена кутия в къща? Или може би сте използвали одеала, за да направите военна база в хола си. Опитайте се да си спомните различни „разработки“ от детството си и ги използвайте като вдъхновение за иновации.

  2) Четете книги

  Като дългогодишен книжен червей мога да свидетелствам за силата на думите да образоват и вдъхновяват. В допълнение към разпалването на творчеството Ви, четенето на книги носи преки ползи като обогатяване на речника и подобряване на способността да разсъждавате и да мислите логично.

  3) Пътувайте

  Пътуването е отличен начин да събудите творческия си дух. Като оставите зад себе си това, което познавате, ще изживеете нови гледки, звуци и миризми. Ще предизвикате себе си да научите чужд език и да се адаптирате към нови обичаи.

  4) Докосвайте се до изкуство и култура

  Музика, театър, кино и изкуство – всички те могат да предоставят временно издигане, което ви позволява да пътувате без паспорт и в други сфери. Ако можете да създадете свое собствено изкуството, занаят или музика, дори по-добре. Музиката може да успокоява. Занаяти като плетене и шиене включват поставяне на цели, решаване на проблеми, всеотдайност, решителност и въображение.

  5) Използвайте технологии

  Технологиите Ви освобождават и позволяват да бъдете по-креативни. С автоматизирането на ежедневните си задачи ще имате повече време за разработване на маркетингови концепции. Софтуер за управление на информация може да ви помогне да събирате и съхранявате данни, които, от своя страна, стимулират въображението Ви. Може също да създадете уебсайт в световната мрежа, където да представяте своите продукти или услуги по атрактивен и информативен начин.

  6) Поемайте рискове

  Един от най-големите рискове, който можете да поемете, е да нарушите ритуалите си. Имате ли любима храна, която ядете всеки ден или сериал, който гледате редовно? Опитайте да промените ритуала си. За да поемате рискове, трябва да напуснете зоната си на комфорт. Поемането на физически рискове е един от начините да накарате сърцето си да се разтупти. Рискуването на време и пари в преследване на бизнес идея е друг. Дори предлагането на нетрадиционна идея на пазара и опасността от присмех е начин за поемане на творчески риск.

  Възползването от дадени шансове и отварянето към приключения ще повиши креативността Ви, което на свой ред води до ефективност в света на бизнеса.Нетрадиционна реклама

 • Разраснете Вашия бизнес

  декември 1st, 2011  

  един поучителен разказ

  Нетрадиционна рекламаСпомням си нощта, когато моят приятел Джери ми се обади в пристъп на паника, питайки дали аз и моят съквартирант ще отидем в ателието му, за да гладим нощници. Джери, наскоро завършил Колеж по модни технологии, показал няколко мостри на потенциален купувач от голяма верига магазини. Купувачът бил така запленен от нощниците, че поръчал 500 боря и очаквал доставката до пет дни. За съжаление Джери имал материали само за 50. Въпреки това, той се съгласил на уговорката от опасение, че никой друг не би закупил този дизайн.

  Джери изпразнил банковата си сметка за закупуване на допълнителни материали и платове за облеклата. След това призовал всичките си приятели, молел и подкупвал бившите си съученици, да му помогнат с кроенето и шиенето на нощниците. Накрая се обадил на хора като мен, които не различават макара от вретено, да гладят и сгъват закърпените неща. След няколко безсънни нощи, Джери изпълнил задължението си, изпитал неговите приятели и научил важен урок. Не обещавай повече, отколкото можеш да дадеш.

  Бързото разрастване на бизнеса е прекалено опасно. Ако Ви липсва капитал, работна ръка, време или други ресурси, за да доставите необходимото количество продукт навреме, или ще плащате неустойка, или ще загубите доверието на клиента, ако не и двете. Вземете предпазни мерки срещу бърз растеж. Нека рекламата Ви  расте пропорционално на Вашата база служители, производствен капацитет, управление на качеството и финансирането.

  Знаем, че е от съществено значение да изграждаш компанията върху солидна основа. Въпреки че разрастването на операциите и увеличаването на продуктите е изкушаващо, важно е да се влагат пари обратно в компанията и да тя остане печеливша. Твърде високите изисквания в една малка фирма може да доведат до рязък спад. Стартиращите предприятия често оперират с минимален бюджет и съкратен персонал. Когато този персонал изтънее, претоварва се от работа или спазва изключително кратки срокове, преценката на хората се понижава и сцената е отворена за грешки и лоши решения. След настъпването на преумората, със сигурност ще последват апатия и небрежност.

  Претоварените предприемачи трябва да се научат да делегират отговорност, използвайки, ако е необходимо, временна помощ. Полезно е също да се търси наставник: някой, който е оцелял през подобни сътресения от разрастване на бизнеса и може да предложи добри съвети.

  Нетрадиционна рекламаПреди да изразходвате ресурси и средства за растеж, вижте какво можете да постигнете без да се правят сериозни промени. Например, вместо да се местите в по-голям офис, вижте дали не можете да организирате настоящото пространство по-ефективно. Ако много нови клиенти искат вниманието Ви, бъдете избирателни. По-добре е да правите бизнес, отколкото да вършите посредствена работа. Също така, отхвърлете „лошите“ си клиенти – тези, които не плащат навреме или затрудняват работата Ви без причина. Редуцирайте пазара и поддържайте нисък профил, докато не сте готови да разширите операциите. Помислете дали да не искате от клиентите си депозит, който покрива 50% от производствените разходи. Вашият паричен поток ще се увеличи и нелоялните клиенти ще се оттегля.

  За финал – стара максима, която един умен маркетинг експерт ми каза някога: „Обещавай само толкова, колкото можеш да произведеш и предоставяй повече, отколкото си обещал и винаги ще имаш доволни клиенти.“